FAQ
Vi oplever hos Elvvs rigtigt mange kunder der ringer og stiller spørgsmål til gør-det-selv opgaver, og det er vi naturligvis glade for, for vi kan godt lidt at hjælpe vores kunder.
Ofte går spørgsmål igen, og vi har derfor lavet en FAQ her på siden, hvor du kan se de mest stillede spørgsmål. Måske finder du svar på dine spørgsmål.
Står du med et spørgsmål til en gør-det-selv opgave, er du i tvivl om det rigtige valg af produkt, eller har du spørgsmål til bestemte produkter, så kontakt os endelig.
Det kan du gøre enten via vores Facebook: https://www.facebook.com/elvvs eller via vores servicetelefon på 70 200 049.
Ja - hvis du vælger en dæmpbar LED lyskilde fra Osram eller Philips.
Du skal være opmærksom på at ikke alle lysdæmper kan dæmpe LED lys.
Du kan erstatte den med en energisparepære med E27 sokkel på 7 – 8W. Disse er lidt tid om at komme helt op i fuldt lys niveau, men har en lang levetid, lavt strømforbrug og en god pris.
Levetid ca. 5000 – 6000 timer.
Du kan også med fordel erstatte den med en LED lyskilde E27 sokkel 8W. Den starter med det samme på fuldt lys niveau, den har en meget længere levetid end alm. sparepære, men den er også dyrere i anskaffelse.
Levetid ca. 20000 – 25000 timer
Du kan erstatte den med en energisparepære med E27 sokkel på 12 - 15W. Disse er lidt tid om at komme helt op i fuldt lys niveau, men har en lang levetid, lavt strømforbrug, og en god pris.
Levetid ca. 5000 – 6000 timer.
Du kan også med fordel erstatte den med en LED lyskilde E27 sokkel 12W. Den starter med det samme på fuldt lys niveau, den har en meget længere levetid end alm. sparepære, men der er også dyrere i anskaffelse
Levetid ca. 20000 – 25000 timer.
Du kan erstatte den med en LED lyskilde på 4W kerteform og med W14 sokkel. Disse fås i dag med både matteret og klart glas og de er utrolig flotte.
De udmærker sig ved deres lange levetid ca. 20000 timer mod en alm. glødelampes 2500 – 3000 timer max.
Du kan erstatte den med en kerte energisparepære med E14 sokkel på 7 – 8W. Disse er lidt tid om at komme helt op i fuldt lys niveau, men har en lang levetid og lavt strømforbrug, og en god pris.
Levetid ca. 5000 – 6000 timer.
Der findes endnu ikke LED kerte der kan erstatte en 40W alm. glødekerte lampe, men hold øje med udviklingen for det går stærkt.
Du må gerne installere 230V LED Spots i dit badeværelse, så længe det er udenfor brusezonen. Vil du have samme 230V spot i bruseområdet, skal lofthøjden være MINDST 2,25 meter fra gulv til loft, og så skal spottene være mærket med tæthedsklasse IP4x som minimum.
Er lofthøjden under 2,25 meter fra gulv til loft, må der kun optættes 12V lys installationer i bruseområdet og dermed giver det god mening at lave en fuld 12V lys installation i badeværelset. Transformeren skal sættes minimum 1,2 meter væk fra brusehovedets normale placering. Der er ikke krav om tæthedsklasse på 12V spot opsat i badeværelse, heller ikke i bruse området.
Du må gerne installere 230V halogen Spots i dit badeværelse, men kun udenfor bruse zonen. Skal du have samme 230V spot i brusezonen, skal lofthøjden være MINDST 2,25 meter fra gulv til loft, og så skal spottene være mærket med tæthedsklasse IP4x som minimum.
Er lofthøjden under 2,25 meter fra gulv til loft, må der kun optættes 12V lys installationer i bruseområdet. Det giver derfor god mening at lave en fuld 12V lys installation i badeværelset. Transformeren skal sættes minimum 1,2 meter væk fra brusehovedets normale placering. Der er ikke krav om tætheds klasse på 12V spot opsat i badeværelse, heller ikke i bruse området.
Det er IKKE alle spots der må monteres direkte tæt omsluttet af isolering. Et spot, uanset om den er med LED eller halogen lyskilde, skal være godkendt til formålet. Der er lavet en mærkning som danner standard for om de må sidde omsluttet af isolering, dette mærke hedder F-HAT.
Når spotten er med dette F-HAT mærke, må den sidde direkte i isolering.
Bemærk at der ofte er max. Antal Watt for lyskilde der isættes på den type spots.
Spots der kun er mærket F må ikke anvendes direkte i isolering
Man kan sagtens få 12V spots der er godkendt til direkte montage i isolering. 12V skal præcis som 230V være mærket F-HAT, som betyder, at den er godkendt til opsætning direkte i isolerig. 12V spots kan endvidere anvendes uden at tænke på lofthøjde og tæthed på badeværelse, blot man sørger for, at transformeren er placeret min. 1,20 meter fra brusehovedets normale placering.
Er det billigere at opvarme min bolig med oliefyldte elradiatorer, set i forhold til de almindelige elradiatorer jeg har siddende ?
Nej det er ikke billigere, udgiften til opvarmning af din bolig er alene afhængig af boligens varmetab, så det er boligens isolations niveau der bestemmer energiforbruget
Fordelen ved en olieradiator i forhold til en traditionel radiator er følgende:
Når varmen tilføres luften i en almindelig radiator, så passerer luften i lokalet igennem elradiatoren, den kolde luft trækkes ind i bunden af radiatoren, her passerer den radiatorens varmelegeme, og bliver opvarmet og samtidig fordamper fugtigheden i luften, som medfører at den relative fugtighed i luften bliver væsentlig lavere, altså en meget tør varme.
Det undgår man i en oliefylde, hvor olien opvarmer hele radiatorens overflade, som transmitterer varmen over til luften, som ikke medfører den store affugtning, så du får et behageligere indeklima med en oliefyldt radiator.
Når du laver gulvvarme, så se denne tabel fra Devi: